Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

Sağlıklı yaşamın en temel besin ve içeceklerinden birisi sudur. Vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda suyu almadığınız takdirde ağrı, yorgunluk gibi problemlerle karşılaşma olasılığınız bulunur. Özellikle spor yaparken kaybettiğiniz sıvı yerine takviye yapmanın oldukça önemli olduğu pek çok araştırmada uzmanlar tarafından ortaya çıkan bir gerçek. Spor yaparken su içmek kimi sporcu tarafından zaman kaybı veya vücuda ağırlık sebebi olduğu düşünülürken aslında antrenmanınızın verimliliğini artırır. Gelin spor yaparken su içmenin faydalarına birlikte değinelim.

Spor Yaparken Su İçilir mi?

Aktif spor yaparken vücudunuz terleyerek önemli miktarda sıvı kaybına uğrar. Hareketinizin zorluğuna ve harcadığınız enerjiye göre değişkenlik gösteren bu miktar sonucunda vücudunuzda yeri doldurulması gereken bir ihtiyaç oluşur. Spor yaparken su içmek, vücudunuza kaybettiği sıvıyı takviye etmek için en basit yöntemlerden birisidir. 

Spor Öncesi Su İçmek

Spora başlamadan önce su içmek, uzmanlar tarafından önerilen bir hareket. Vücudunuzun sıvı dengesini tutturarak egzersiz yapmaya başlamanız, hem kısa sürede susamanızı engeller hem de ilk etapta atılacak ter için bünyenine takvide bulunmuş olacak. Egzersize başlamadan yaklaşık yarım saat önce 250 - 500 ml arası su içmek tavsiye edilen ölçüler arasında.

Spor Yaparken Ne Kadar Su İçilmeli?

Peki aklınıza şu soru gelebilir; spor yaparken ne zaman su içilmeli? Bu sorunun aslında net bir cevabı bulunmuyor. Uzmanların açıklamaları, susamayı beklemeden 15 veya 20 dakikalık aralarla küçük su molaları verebilirsiniz. Nefeslenmenizi sağlayacak bu aralarda yaklaşık 100 ml’lik (yarım su bardağı) su içmeniz faydalı olacaktır.

Spor Yaparken Su İçmenin Faydaları

Su kaybetmek, vücudunun etkinliğini ve verimliliğini etkileyen bir durumdur. Yanınızda bir sporcu matarası bulundurarak ihtiyaç duyduğunuzda suyunuzu rahatça içebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda, vücudunuzdaki yaklaşık %1,5’lik sıvı kaybı, kuvvetinizin ve perfomansınızın yaklaşık %10 düşmesine yol açabilmektedir. Sıvı eksikliğini gidermeye çalışan metabolizmanız kan basıncını dengeleme amacıyla kalp atış hızınızı ve solunumunuzu artırarak daha fazla terlemenize yol açabilir. Bu sebeple sodyum, potasyum gibi vücudunuzun temel ihtiyaçlarından yoksun kalarak yorgunluk, spazm, kramp gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bunun önüne geçmek için spor yaparken su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

Spor Yaparken Fazla Su İçmek Zararlı mı?

Sağlıklı bir yaşam isteyenlerin hayatlarının ayrılmaz bir parçası olan suyun faydaları saymakla bitmez. Evet, spor esnasında su tüketimini gerçekleştirmelisiniz fakat bu durumu kontrol altına alarak idare etmelisiniz. Spor yaparken fazla su içmek faydadan çok zarar getirebilir. Baş dönmesi, bulantı gibi problemlerle karşılaşılması olası olan bu durumla karşılaşmamak için fazla su tüketiminden uzak durmak gerekiyor. Konuyu inceleyen doktorlar, spor esnasında toplamda yaklaşık 500 ml’lik su tüketiminin ideal olabileceğini ifade ediyorlar fakat bünyeden bünyeye ve yapılan antrenmanın yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilecek olan bu konuda bir uzmandan mutlaka bilgi almanız gerektiğini hatırlatmamız gerekli. “Spor yaparken su içilmeli mi” sorusunun cevabı pek çok araştırma sonrasında cevaplandı fakat sizin bir doktor veya uzman ile görüşüp detaylı bilgi almanızda kesinlikle fayda var.

Spor için Su Şişesi Seçenekleri

Spor için su matarası, diğer tüm ekipmanların yanında mutlaka yanınıza almanız gereken bir malzeme. Dilerseniz açık havada dilerseniz evde dilerseniz salonda spor yapın, yanınızda bulunduracağınız sporcu şişesi ile hem rahat hem de ölçülü sıvı takviyesi yapabilirsiniz. Birbirinden renkli, kolay kullanılabilen ve temizlenebilen Nalgene suluklarla yaptığınız spora hem şıklık hem verimlilik katabilirsiniz. Tek kullanımlık plastik şişeler yerine, BPA ve BPS içermeyen Nalgene şişeleri tercih ederek kendinize iyilik yaparken çevreyi de düşünmüş olursunuz. Nalgene suluklar Yalı Spor’da sizi bekliyor!

* Bu içerik yalnızca bilgi vermek amaçlı olup sağlık konusunda tavsiye vermemektedir. Konuyla ilgili profesyonel bir sağlık uzmanından detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Yararlanılan İçerikler:

https://www.flushinghospital.org/newsletter/how-much-water-should-you-drink-during-exercise/ Son erişim tarihi: 01.02.2021

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/Exercise-the-low-down-on-water-and-drinks Son erişim tarihi: 01.02.2021

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık