Çocuklar için jimnastik sağlıklı gelişim göstermeleri için önemlidir. Jimnastik genel olarak vücudun fiziksel yapısını düzeltme ve geliştirme amacıyla uygulanır. Farklı alt dallara ayrılan jimnastik bu sayede diğer spor dallarının da öğrenilmesine yardımcı olur. Özellikle çocukların farklı spor dallarına yönlenmeden önce fiziksel ve ruhsal gelişimlerine etki eder.
Neden Jimnastik?
Çocuklar için neden jimnastik sorusuna öncelikle “yaşları dolayısıyla iskelet sistemlerinin uygunluğu” şeklinde yanıt vermek doğru olacaktır. Yaş aralığı çocukların yetişme tarzına, karakterine veya komut almalarına göre değişkenlik taşıyabilir. Yine de diğer sporlara kıyasla jimnastik erken başlanan bir spordur. Egzersizler ile çocuklar estetik bir görünüme sahip olurken aynı zamanda boylarına göre kilo ve kaslarının dengelenmesi de sağlanmaktadır. Vücutları ve iskelet sistemleri doğru şekil alırken aynı zamanda daha sonraki yaşlarında tercih edecekleri farklı spor dallarına da vücutlarını hazırlamış olurlar.
Çocuk Gelişiminde Jimnastiğin Faydaları
Çocuk gelişiminde jimnastiğin faydaları oldukça geniştir. Özellikle ileriki yaşlarda etkilerinin çok daha fazla görülmesi mümkündür. Bir tür altyapı görevi gören jimnastik çocuklarda yaşlarına, boy ve kilolarına göre esneklik ile çabukluk kazanmasına etki eder. Çocuğun fiziksel uyumu için de etkilidir. Aynı zamanda bedeni bilinçli kullanmayı öğrenmeleri ve dengelerini daha doğru sağlayabilmeleri de yine jimnastiğin faydaları arasında yer alır.
Çocuklar için 5 jimnastik Hareketi Önerisi
Çocukların kolayca yapabilecekleri hareketlerden oluşmalıdır. Yaş aralığına göre değişmekle birlikte temel olarak her çocuğun yapabileceği hareketler şu şekildedir;
Önemli Not: aşağıdaki maddeler tavsiye niteliğindedir, mutlaka profesyonel danışmanlık alınmasını öneririz.
Kas Çalıştırma Hareketleri; bu hareketler özellikle sabah saatlerinde yapıldığında çocukların enerjilerini daha doğru kontrol etmelerini sağlayacaktır. Hayali ağaçtan meyve toplamak, kolları tekerlek gibi çevirmek, kelebek gibi uçmak için kanat taklidi yapmak ortalama 10 – 15 dakika yapılabilir.
Hayvan Taklidi; hem eğlenecekleri hem de kaslarını çalıştıracakları hayvan taklidi hareketlerini günlük 15 dakika olarak çocuğunuza yaptırabilirsiniz. Bunun için kurbağa veya tavşan gibi zıplayan hayvanları taklit etmesini sağlayarak belirli noktalarda zıplama hareketlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Top Üzerinde Denge; pilates topunun üzerine yüzü koyun ve sırt üstü yatarak dengede durma hareketidir. Ortalama 5 dakika yapılabilir.
İp Atlama; erkek ve kız çocuklarının çok seveceği ip atlamayı günde en az 10 dakika belirli aralıklarla yapmak çocuğun gelişimine katkı sunacaktır.
Engelli Koşu; park veya bahçe gibi alanlarda yaralanmalarına sebep olmayacak çeşitli engeller oluşturarak tempolu koşu çocukların sevecekleri jimnastik hareketleri arasında bulunuyor.