Yalı Spor & Thera Vita Blog Yazı Serisi - Futbol yaralanmalarında risk faktörleri nelerdir? Nasıl azaltabiliriz?
Futbol dünya çapında en popüler sporla dalından birisidir. Ani hareketler içermesi, yüksek tempolu koşular bulundurması ve çok fazla temas içermesinden dolayı yaralanmalara açık bir spordur. Futbolda en sık alt diz ve ayak bileğinde kas, tendon, bağ yaralanmaları meydana gelir. Ön çapraz bağ yaralanması, menisküs yırtıkları, ayak bileği burkulması en sık görülen yaralanmadır.
Neden olan faktörler nelerdir?
Futbolda yaralanmalara neden olan faktörler içsel ve dışsal olabilir. İçsel faktörler arasında kas kuvvetsizliği, esneklikteki yetersizlik, daha önceden oluşmuş ve yeterli rehabilitasyonu yapılmamış bir yaralanma bulunur. Dışsal faktörlerde ise aşırı yüklenilen egzersiz programı, yetersiz ısınma, hava koşulları, kötü zemin ve yanlış oyun yönetimi sayılabilir.
Önlenmesi neden önemlidir?
Uzun süren rehabilitasyon süreçleri, spordan uzak kalış süresinin uzaması sporcu ve antrenör için hem mental hem fiziksel olarak olumsuz durumlar yaratabilir.
Nasıl azaltılabilir?
Sezon öncesi yapılacak gerekli tarama testleri ile olası yaralanma potansiyelleri belirlenmelidir. Antrenman ve maç öncesi gerekli ve doğru ısınma programının uygulanması gerekmektedir. Bu günler haricinde de esnekliği arttırıcı egzersizler yapılmalıdır. Yoğun egzersiz sonrasında dinlenme günleri oluşturularak kasların dinlenmesine izin verilmelidir. Sportif aktivite yapılan yerin zemin kalitesi kontrol edilmelidir.
Fizyoterapist- antrenör iş birliğinde doğru egzersiz planlaması yapılmalı, futbola özgü teknikler ve kurallar detaylıca işlenmelidir.