Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?

Plaj voleybolu fazlasıyla heyecanlı geçen, rekabetçi bir spordur. Hem izleyenler hem oynayanlar için oldukça eğlencelidir, özellikle yaz aylarında sahillerde sıklıkla oynanır. Tüm dünyada popüler olan bu spor, aktif yaşamayı sevenlerin favori tatil aktivitelerinden diyebiliriz. Birkaç basit kuralı olan plaj voleybolunu öğrenerek siz de arkadaşlarınızla ve ailenizle güzel vakit geçirebilir, fazla enerjinizi atabilir, hatta yeni insanlarla tanışarak sosyalleşebilirsiniz. 

Tarihçesinden biraz bahsetmemiz gerekirse, oyunun çıkışı oldukça eskilere dayanıyor. Ancak bu sporun bir olimpiyat dalı haline gelmesi Atlanta, Amerika’da 1996 yılında yaz olimpiyatlarında oynanmasıyla gerçekleşiyor. Amerika ve Brezilya plaj voleybolu dalında olimpiyatlarda en çok başarı elde eden ülkelerdendir. 

Plaj Voleybolu Kuralları ve Oynanışı

Bazı bölgelerde yazın plaj voleybolu turnuvaları düzenlenir. Tatil bölgelerinin vazgeçilmez sporlarından olan plaj voleybolu, salon voleybolundan biraz daha farklıdır. Oyunun genel oynanışından kısaca bahsetmemiz gerekirse: 

Oyunda, rakip takım hata yaptığında ve top rakip takımın oyun alanında düştüğünde puan alırsınız. Oyun iki set halinde oynanır ve iki seti kazanan takım galip olur. Bir sette 21 sayıya ulaşan takım, rakibine en az iki sayılık fark attıysa seti kazanır. İki set bittiğinde durum berabere ise üçüncü set 15 sayı olacak şekilde oynanır. Bu durumda da takımlardan biri iki sayılık farka ulaşana kadar oyun devam eder. 

Salon voleybolu altı kişiden oluşan iki takımla oynanırken; plaj voleybolu, genellikle iki kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. Böylece oyuncular farklı farklı pozisyonlarda daha aktif bir oyun oynarlar. Oyuncu değişikliği yapılmaz. Her beş sayıda bir takımlar oyun alanlarını değiştirmelidirler. Zemin kumdur ve oyuncular ayakkabı giymezler. Salon voleybolunda saha ölçüleri 18x9 metre iken, plaj voleybolunda saha ölçüleri 16x8 metre boyutundadır. Tercih edilen top daha yumuşak, hafif ve büyüktür. Aynı zamanda top hava şartlarına uyumlu, güneşe dayanıklı olmalıdır. Salon voleybolunun aksine plaj voleybolunda topa ayakla vurmak serbesttir. 

Bu yaz plaj voleybolu oynamak istiyorsanız vereceğimiz birkaç tüyo işinize yarayacaktır. Zeminin kum olduğu göz önünde bulundurmalısınız. Koşmak, zıplamak ve manevra yapmak daha zor olacaktır. Bu yüzden hızlı hareket etmeniz gerekir. Yüzerken giydiğiniz kıyafetlerle plaj voleybolu oynayabilirsiniz ancak terlediğinizde kumda rahat edemeyebilirsiniz. Bu sebeple spor yapmaya uygun şortlar daha rahat olacaktır. Oyunun heyecanına kapılıp güneşten korunmayı unutmayın. Mutlaka sizi güneşten koruyacak bir şapka edinin ve güneş kremi kullanın. 

Tatili eğlenceli hale getiren, kuşkusuz tatilde yaptığımız aktiviteler. Dopdolu bir tatil geçirmeniz için plaj voleybolunun nasıl oynandığını öğrenmenizin faydası olacağını düşündük. Oynarken ihtiyacınız olabilecek dizlikler ve şapkalar Yalı Spor’da.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık