Hamilelikte Egzersize Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelikte Egzersize Ne Zaman Başlanmalı?

*Bu içerik tavsiye niteliğindedir. Hamilelik sürecinde egzersiz yaparken mutlaka bir uzmana danışmalısınız.  

Hamilelikte Egzersize Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelikte annenin sağlıklı olması, bebeğin anne karnında ve sonrasında daha sağlıklı olacağı anlamına gelir. Bu sebeple gebelik sürecinde anne adayları kendi yaşamlarına özen göstermelidirler. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersiz yapmak bu süreçte anne ve bebek için çok önemlidir. Hamilelik sürecinde yapılan düzenli egzersizler aşırı kilo alımını engelleyerek gebelik şekeri, obezite, sırt ve bel ağrıları risklerini azaltır. Bunların yanında hamilelik döneminde egzersiz yaparak omurganızda ortaya çıkabilecek postür bozukluklarını önleyebilirsiniz. 

Hamileliğin hassas bir dönem olmasından dolayı yapılacak egzersizlerin gebeliğin ayına uygun olması gerekir. Hamilelikte egzersize genellikle 8’inci,10’uncu haftalarda başlanmalıdır. Hamilelik boyunca tavsiye edilen en yaygın spor çalışması ise tempolu yürüyüş. Haftada en az 5 gün, günlük 30-40 dakikalık yürüyüş yeterli olacaktır. Hamilelikten önce yapılmayan bir sporun, hamilelik esnasında başlanması ise pek önerilmiyor. Ancak, eğitmen eşliğinde yapılan yoga, pilates gibi sporlara başlanması tavsiye ediliyor.

Hamilelikte Egzersiz Hareketleri İlk 3 Ay

İlk trimesterde ağır kaldırmamaya, ıkınmaya yol açacak hareketlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Pilates lastikleri bu dönemde egzersiz yapmak için birebir. Hamileliğin ilk üç ayında yapabileceğiniz en rahat egzersiz tempolu yürüyüştür. Omurgayı desteklemek için sırt egzersizlerine başlanması faydalı olacaktır. 

Hamileliğin 3-6 Aylık Döneminde Egzersiz

Gebeliğin ikinci trimester döneminde ve sonrasında yüzme oldukça faydalı. Vücut ağırlığının artması ve dengenin bozulması sebebiyle bazı sporlar riskli olabilir. Su içinde yapılacak tüm egzersizler anne adayı için daha güvenlidir. Öte yandan su dışında yapılan sporlarda annenin vücut sıcaklığı aniden değişebilir. Bu değişim bebeğin de sıcaklığını hızla değiştirmektedir. Su içerisinde yapılan egzersizlerde hızlı sıcaklık değişiminin önüne geçilir. 

Bisiklet binmek ise anne adayları tarafından tercih edilebilecek faydalı egzersizlerin bir diğeridir. Eklemlere yük bindirmeyen bu egzersiz, kalbiniz ve ciğerleriniz için oldukça faydalı. Bisiklet sürmek her ne kadar vücut için faydalı olsa da bazı tehlikeler ortaya çıkabilir. Düşme, kayma, yaralanma gibi riskleri minimuma indirmek için dikkatli olmalısınız. Dışarıda bisiklet sürmek yerine ev veya spor salonlarında kondisyon bisikleti sürmeyi tercih edebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Hamilelik süreci boyunca kendinizi zorlamadan diğer hafif egzersizleri yapabilirsiniz. Egzersiz programı oluşturmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve önerdiği kısıtlamalara uymalısınız. Uygun miktarda su içmeli, çalışma esnasında vücut sıcaklığınızın çok yükselmemesine dikkat etmelisiniz. Egzersiz yaparken sık sık ara vermeli, nefes nefese kalmamalısınız. Çalışmaya başlamadan önce ve sonra ısınma, soğuma hareketleri yapmayı unutmayın. Ek olarak, giydiğiniz kıyafetlerin hava geçirmesi, rahat ve esnek olması konforlu hissetmeniz için oldukça gerekli. Özellikle hamilelikte rahat spor ayakkabılar tercih ederek hem ayaklarınızda oluşacak ağrıyı azaltabilir hem de daha verimli egzersiz yapabilirsiniz. 

Hamilelik şüphesiz her anne adayı için çok özel bir dönem. Bu süreçte daha sağlıklı olmak isteyen hamileler için birçok özel egzersiz programı mevcut. Bir uzman eşliğinde kendinize özel bir egzersiz programı oluşturabilir, hamilelere özel grup derslerine katılabilir, hafif sporlar yapabilirsiniz. Egzersiz yaparken size maksimum konfor sağlayacak taytlar, spor ayakkabılar ve pilates ürünleri Yalı Spor’da! 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık