Dünyanın En Büyük Stadı Hangisi?

Dünyanın En Büyük Stadı Hangisi?

Bugüne kadar birçok farklı spor dalı için inşa edilmiş sayısız stadyum var. Bu stadyumların kimi tasarımlarıyla kimi de kapasiteleriyle rakiplerinden sıyrılıp öne çıkıyor. Elbette en fazla dikkat çekenler futbol müsabakalarının gerçekleştiği stadyumlar oluyor. Peki dünyanın en büyük futbol stadyumu hangisi sorusunun cevabını biliyor musunuz? 

Dünyanın En Büyük Stadı Nerede Bulunuyor?

1 Mayıs 1989 yılında açılışı yapılan "Rungrado 1 Mayıs Stadyumu" Kuzey Kore'de bulunuyor. Stada ev sahipliği yapan şehir ise ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Pyongyang. Rungrado Stadyumu adını, üzerine inşa edildiği Taedong Nehri'ndeki bir ada olan Rungra Adacığı'ndan ve tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan alıyor.  

Çok amaçlı stadyumlar sınıfında olan ve futbol müsabakalarından atletizm yarışlarına kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Rungrado'nun yapılış amacı ise bunlardan tamamen farklı. Stadyum, 1947 yılından bu yana gerçekleşen ve uluslararası bir organizasyon olan "Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali" için inşa edilmiş. Bugüne kadar Moskova, Viyana ve Prag gibi birçok şehirde gerçekleştirilen festivalin katılım rekoru kırdığı ülke ise Kuzey Kore olmuş. Bu rekorun sebebi elbette festivalin dünyanın en büyük stadyumu olan Rungrado 1 Mayıs Stadyumu'nda gerçekleşmiş olması.

Dünyanın En Büyük Stadı Kaç Kişilik?

Dünyanın en büyük stadı kapasitesi ile listelerin zirvesinde bulunuyor. Rungrado'nun koltuklu seyirci kapasitesi 150.000 kişi. Bu sayıyı daha da anlaşılır kılmak için bizden bir örnek verebiliriz. Türkiye'nin en büyük stadyumu olan ve İstanbul'da yer alan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun seyirci kapasitesi 76.761 kişi. 

Rungrado 1 Mayıs Stadyumu yalnızca spor müsabakalarına ev sahipliği yapmıyor. Kuzey Kore'nin her zaman çok konuşulan lideri Kim Jong-Un, halkı için düzenlediği ünlü kutlamalarda daima Rungrado 1 Mayıs Stadyumu'nu kullanıyor. Dünya liderlerinden biri Kim Jong-Un'un misafiri olduğunda da yine Rungrado'da eğlenceler düzenleniyor. Stadın tamamen doldurulduğu bu etkinliklerde hep bir ağızdan söylenen marşlar ve büyük ışık şovları misafirler için benzersiz bir seyir keyfi sunuyor.  

Dünyanın En Büyük Stadının Mimari Yapısı 

Rungrado 1 Mayıs Stadyumu dünyanın en büyük stadyumu gibi güçlü bir unvana sahip olsa da mimari yapısı oldukça sade. 207.000 m²'den fazla bir alana yayılan Rungrado'nun spor sahası ise 22.500 m²'den biraz daha geniş. Stadyuma gökyüzünden bakıldığından dev bir paraşütü andırıyor. Aslında birbirine eklenmiş olan 16 beyaz kemerin mükemmel birleşiminden dolayı bir paraşüt görüntüsü oluşuyor.

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık