2002 FIFA : Türkiye Futbolunun Dönüm Noktası

2002 FIFA : Türkiye Futbolunun Dönüm Noktası

2002 Dünya kupası Türkiye haricinde de tüm dünya için çeşitli önemli olayların merkezi olmuştur. Asya’da gerçekleşen ilk FIFA Dünya Kupası aynı zamanda da iki ülkenin birlikte ev sahipliği yaptığı ilk kupa olması bu turnuvada atılan ilklerden sadece birkaçıdır. Sizler için hem 2002 Dünya Kupası hem de bu turnuvanın Türk futbolundaki etkilerini blogumuzda derledik. 

Katılan Ülkeler ve Maçlar

Turnuvaya ev sahipleri olan Güney Kore ve Japonya ile birlikte toplam 32 ülke katılmıştır. A grubunda Danimarka, Senegal, Uruguay ve Fransa ülkeleri vardı. Danimarka ve Senegal gruptan çıkan ülkeler oldular. B grubunda İspanya ve Paraguay gruptan çıkarken Güney Afrika ile Slovenya elendi. C grubundan Brezilya ve ülkemiz çıkarken Çin ile Kosta Rika elendi. D grubundan Güney Kore ve ABD çıkarken Portekiz ile Polonya elenmiş; E grubunda ise Almanya ve İrlanda turnuvaya devam ederken Suudi Arabistan ile Kamerun elendi. F,G ve H gruplarından İsveç, İngiltere, Meksika, İtalya, Japonya ve Belçika çıkarken; Rusya, Tunus, Hırvatistan, Ekvador, Arjantin ve Nijerya kupaya veda etti. 

Brezilya turnuvayı birincilik ile bitirdi. Ardından gelen Almanya ise Brezilya’ya finalde 2-0 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu. Atılan iki gol de turnuvanın en başarılı oyuncusu seçilen Ronaldo tarafında atıldı. Türkiye ise Güney Kore ile oynadığı 3.’lük maçından hepsi ilk yarıda atılmış 3 gol ile 3-2 galibiyet kazanarak ilk defa Türkiye tarihinde bir Dünya Kupasında derece kazanılmış oldu. 

Türk Futbolundaki Yeri

Türkiye’nin yer aldığı ikinci Dünya Kupası olmasının yanında bu turnuva sayesinde Türkiye global olarak da adını futbol tarihine yazdı. Altın gol kuralının geçerli olduğu son turnuvada İlhan Mansız’ın Senegal’e karşı attığı altın gol sayesinde yarı finallere yükselen takım için bu durum bile daha önce başarılmamış bir şey idi. Turnuvanın gerçekleştiği Güney Kore ve Japonya’da 60.000’in üstünde bir seyirci karşısına çıkan milli takım aynı zamanda global medyada da Türkiye’nin gündem olmasını sağladı. Turnuvanın sonunda en iyi kalecilerden, forvetlerden ve defanslardan biri milli takımdan idi. Yarı finalde Brezilya’ya mağlup olunsa bile Güney Kore ile gerçekleşen 3.lük maçını alan takım tarihte ilk defa Türkiye’nin Dünya Kupasında derece yapmasını sağladı. 

Sonraki Dünya Turnuvalarında da aynı şekilde gururlanmak ve ülkemizi izleyebilmeyi diliyoruz. Türkiye’yi gurulandırdıkları için de kendilerine teşekkür ediyoruz. 


















İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık