Sıcaklara Birebir: Yüzmenin Faydaları ve Verim Arttıran Öneriler

Sıcaklara Birebir: Yüzmenin Faydaları ve Verim Arttıran Öneriler

Yaz aylarının sıcaklarında hem serinleten hem de sağlığınız için yararlı olan bir egzersizle karşınızdayız. Daha çok yaz aylarında aklımıza gelse de yüzmek her mevsim yapabileceğimiz tüm vücudumuzu çalıştıran egzersizlerin başında geliyor. Üstelik herkesin yapabileceği bir egzersiz olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre yüzmek hem hamilelerin hem de eklem, boyun ve bel ağrısı yaşayanların da güvenle yapabileceği egzersizlerin başında geliyor. Ayrıca yüzmenin sağlığa faydaları hakkında yapılan araştırmalarda yüzmenin vücut gelişimine faydaları ve yüzmenin psikolojik faydaları olduğu belirtiliyor.

Biz de bu yazımızda sizin için yüzmenin faydalarının yanı sıra daha verimli yüzmeniz için birkaç ipucu listeledik. Hadi, hazırsanız önce düzenli yüzmenin faydaları nelermiş bir bakalım!

Yüzmek Tüm Vücudunuzun Çalışmasını Sağlar

Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır. 

Yüzmek Kemik Kütlenizi Artırır

“Sadece ağırlık egzersizleri kemik kütlesini artırır.” genel kanısının aksine yapılan araştırmalar kemik kütlesinin yüzme ile artabileceğini ortaya koydu. Bunun yanında, doktorlar uzun süreli kas ve eklem ağrısı gibi problemler yaşayan hastalarına yüzmeyi ağrılarını giderici bir egzersiz olarak öneriyor. Bunun sebebiyse suyun omurga üzerindeki baskıyı azaltıcı etkisi olması olarak açıklanabilir.

Yüzmek Ciğer Kapasitenizi Artırır

Yüzmenin vücuda faydaları nelerdir diye bahsederken solunum sistemi üzerindeki faydalarına değinmeden geçmemeliyiz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüzerken büyük kas gruplarımızın birçoğu çalıştığı için yüksek miktarlarda enerji harcarız. Yüksek miktarlarda enerji harcadığımız için de daha çok oksijene gereksinim duyarız. Ayrıca yüzme solunum hızı ve derinliği üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Dilerseniz beş, yedi veya dokuz kulaçta bir nefes alarak ciğer kapasitenizi artırma egzersizleri yapabilirsiniz. 

Yüzmek Kardiovasküler Sisteminizin Üzerinde Olumlu Etkiye Sahiptir

Düzenli yüzmenin faydaları arasında kalp hastalıklarının riskini azaltmanın yanı sıra kolestrol ve diyabet gibi hastalıklar da olumlu etkiye sahip olması sayılabilir. Üstelik yüzdüğünüzde bedeninizin tamamı aktif olduğu için kalbinize giden temiz kan akışı artar, bu da daha sağlıklı bir kan dolaşımı anlamına gelir. Yüzmenin yüksek tansiyonu düşürme konusunda da başarılı olduğuna dair araştırmalar bulunuyor.

Yüzmek Modunuzu Yükseltir ve Stres Seviyenizin Azalmasına Yardımcı Olur

Yüzerken endorfin seviyeniz yükseldiği için kendinizi daha enerji dolu ve mutlu hissedersiniz. Üstelik, suyun rahatlatıcı sesi ve düzenli nefesinizin sesi yüzerken meditasyon yapıyorsunuz gibi bir etki yaratabilir, bu da stres seviyenizin azalmasını sağlar. Yüzmenin psikolojik etkileri arasına daha iyi bir uyku deneyimini de ekleyebiliriz. Tüm bu olumlu etkilerin yanında, uzmanlar yüzmenin beynin oksijen alımını artırıp artırmadığı yönünde araştırmalara başlamış durumda.

Yüzmek Kilo Vermek İsteyenler İçin İdeal Egzersizlerden Biri

Yüzmek, kilo vermek isteyenler tarafından sıkça tercih edilen egzersizlerin başında geliyor. Bunun sebebiyse yüzmenin tüm vücudunuzu aynı anda harekete geçirmesi ve yüzerken daha çok enerjiye ihtiyaç duymanız olarak açıklanabilir. Hem kardiyo hem de ağırlık egzersizi olarak sınıflandırabileceğiniz yüzme ile yağ yakımını hızlandırıp sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Yağ yakımını hızlandırmak için daha hızlı yüzmek için hazırlanmış egzersizlere göz atabilirsiniz.

Denizde Yüzmek Cildinizin Güzelleşmesini Sağlar.

Denizde yüzmenin faydaları listesinin başına tuzlu suyun cildiniz üzerinde yaptığı olumlu etkiyi koyabiliriz. Deniz suyunda bulunan magnezyum ve hidrat, cildinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Deniz suyu cildin kendini yenilemesine etkili olduğu için kızarıklık, iltihap ve sivilce gibi cilt problemlerinin çözümünde etkili olabilir. Uzmanlar, yüzme sonrası daha sağlıklı bir cilt için denizden ve havuzdan çıktığınızda hemen duş almanızı öneriyor. 

Yüzmenin faydaları kısmından sonra gelelim nasıl daha verimli yüzebileceğinize. Her yüzme stilinin farklı kas gruplarını daha çok çalıştırdığını unutmamamız gerekiyor. Her stilin kendisine özgü verim attıracak birçok ipucu bulmanız mümkün. Ancak hangi tarzda olursa olsun, yüzerken yararlanıp daha verimli yüzmenize yardım edecek birkaç öneriyi bir araya getirdik. İşte sizin için derlediğimiz yüzme tüyoları: 

  • Yüzmeden önce basit ısınma ve esneme hareketleri yapın.
  • Başınızı vücudunuzun geri kalanı ile aynı hizada tutmaya çalışın.
  • Vücudunuzu suya olabildiğince paralel olarak hizalamayı deneyin. Bu şekilde dengede durduğunuzda suda daha rahat hareket ettiğinizi fark edeceksiniz.
  • Ayaklarınızı gereğinden fazla hareket ettirmeyin. Daha hızlı ve fazla ayak çırpmanız daha hızlı gideceğiniz anlamına gelmiyor. Dengenizi bozmadan tüm vücudunuzla uyum içinde hareket edin.
  • Suda nefesinizi tutmayın. Doğru anlarda nefes alıp vererek daha hızlı ve verimli bir şekilde yüzebilirsiniz. Suyun içinde nefes verip suyun dışında dışında nefes almayı alışkanlık haline getirin.
  • Nefes alırken kafanızı yukarı kaldırmak yerine yana çevirerek nefes alın. Hem sağ hem sol tarafınızdan rahatça nefes almayı öğrenmeniz yüzerken daha rahat olmanızda yardımcı olacaktır. 
  • Burnunuza su kaçmasından rahatsız oluyorsanız bir burun tıkacı alarak bu sorunu hızlıca çözebilirsiniz. 
  • Doğru ekipmanlar ile yüzerseniz daha çok verim alabilirsiniz. Örneğin; su altında daha iyi bir görüş için size uygun bir yüzme gözlüğü edinin.

Eğer siz de sıcaklarda sıkılmadan keyifle yapabileceğiniz, formda ve sağlıklı kalmanızı sağlayacak bir egzersiz arıyorsanız, yüzmek harika bir seçenek olabilir. Rengarenk mayolar ve şortlarla yüzmeyi çok daha keyifli ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz! Yüzerken ihtiyacınız olan tüm ekipmanları Yalı Spor’da yer alan yüzme ürünleri sayfasında bulabilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık