Sakatlıkların Önüne Geçin: Futbol Isınma Hareketleri

Sakatlıkların Önüne Geçin: Futbol Isınma Hareketleri

Gündelik egzersizlere başlamadan önce ısınmak en az egzersizin kendisi kadar önemli. Isınma hareketleri yalnızca kaslarınızı esnetmek ile kalmıyor aynı zamanda vücudunuzu mental olarak hazırlıyor ve antrenman performansının yükselmesini sağlıyor. Isınma hareketleri yalnızca bireysel antrenmanlarda değil aynı zamanda futbol, basketbol ve aklınıza gelebilecek diğer bütün fiziksel sporların vazgeçilmez bir parçası. Motivasyonunuzun çok yüksek olduğu ve antrenman yapmak için can attığınız veya zamanınızın kısıtlı olduğu günlerde ısınma hareketlerini atlamak cazip bir seçenek gibi gelebilir ancak vücudunuzu sakatlık riskine sokarken aynı zamanda antrenmanda göstereceğiniz performansın düşeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Isınma hareketleri futbol gibi 90 dakika yüzde yüz performans ve konsantrasyon isteyen sporlar için hayati bir öneme sahip çünkü galip gelmek için terinizi akıttığınız sahadan sakat ayrılmak kadar can sıkıcı bir şey olamaz. Futbol ısınma hareketleri bu tür tat kaçırıcı olayların önüne geçmek için yıllar içinde fizyoterapistler tarafından test edilerek bu günlere geliyor ve sporcuların kariyerlerine güvenli bir şekilde devam edebilmelerini sağlıyor. Başarılı bir maç öncesi ısınma için dikkat edilecek hususları öğrenmek için okumaya devam edin!

Isınmanın Yararları

Isınmanın asıl amacı yavaşça kalp atış ritmini yükseltmek, vücut sıcaklığını arttırmak ve kaslara kan akışını hızlandırmaktır. Kaslara pompalanan kan ile kaslar zorlayıcı egzersizlere hazır hale gelir ve böylece kas yırtılması ve diğer kas sakatlıklarının önüne geçilir. Aynı zamanda kasları ısınma sırasında kasları esnetmek kaslarınızın hareket edebileceği hareket menzilini artırır.

Antrenman Öncesi Isınmanın Püf Noktaları

  • Isınma hareketleri, antrenmandan en az 5 dakika önce bitirilmelidir.
  • Isınma en fazla yarım saat yapılmalıdır. 30 dakikayı geçen ısınma süreçleri vücudunuzdaki enerji rezervlerini tüketmeye başlar ve antrenmandan kaslarınızda asit birikmesine sebep olur.
  • Isınma döneminde vücudun maksimum performansı en fazla 2 defa test edilmelidir. Yüksek hız veya ağırlık gibi denemeler çok kısa bir süre denenmelidir.
  • Isınma sürecinde denenecek yüksek hız ve ağırlık egzersizleri ısınmanın sonunda yapılmalıdır.
  • Isınma ve antrenman arasındaki dinlenme sürecinde vücutta oluşan ısının kaybolmaması için sıcak tutacak kıyafetler giyilmesine özen gösterilmelidir.

Isınma Hareketleri Nelerdir?

Jogging: Jog ya da hafif koşu futbol antrenman ısınma hareketleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Esneme hareketlerine başlamadan önce yapılacak 5-10 dakikalık bir hafif koşu kalp ritminizin artmasına ve kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Hafif koşunun sonunda yapacağınız 5-10 metrelik kısa koşular ancak hızlı ve patlayıcı koşular da antrenmanınızda yardımcı olacaktır.

Dinamik esneme: Dinamik esneme ısınma hareketleri içerisinde kaslarınızı en güvende tutanıdır. Statik esnemeler, “soğuk” kasları bir anda zorlayabileceği için küçük sakatlıklara yol açabilir. Bütün vücudunuzu ya da birkaç kas grubunu aynı anda çalıştıracağınız ve vücudunuzun genel olarak hareket halinde olduğu dinamik esneme hareketleri tendonlarınızı sakatlıktan koruyacaktır. Ellerinizi ve ayaklarınızı yere koyarak ilerlemeye çalıştığınız Inchworm, bel kaslarınızı esnetebilirsiniz.

Koordinasyon hareketleri: Isınırken aynı zamanda vücut koordinasyonunuzu da antrenmana hazırlamanız gerekir. El göz ve kol bacak koordinasyonlarınızı jumping jack ve lunge gibi hareketlerle antrenmana hazırlayabilirsiniz.

Futbol, sahada tek vücut gibi hareket ettiğiniz ve sadece taktiksel olarak değil ruhsal olarak da birbirinize bağlı olmanızı gerektiren bir spor. Isınma hakkındaki bütün detayları onlarla da paylaşmayı ve futbolun keyfine birlikte varmayı unutmayın!

Sizi darbelerden koruyacak tekmelik, baldırlık gibi koruyucuları, sahada sizi ve yeteneğinizi yansıtacak ekipmanları ve profesyonel oyuncuların kullandığı yalispor.com.tr’de bulabilirsiniz!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık