Yapabileceğiniz En Basit Egzersizlerden Biri: Evde Yürüyüş

Yapabileceğiniz En Basit Egzersizlerden Biri: Evde Yürüyüş

Evde yürüyüş, düşünülenin aksine açık hava yürüyüşleri kadar faydalı olabilir. Hiçbir hazırlık yapmadan başlanabilmesi de evde yürüyüşün açık havaya oranla tercih edilme sebeplerinden biridir. Bazı açılardan, evde yürüyüşün açık havaya göre daha avantajlı olduğu bile söylenebilir. Örneğin, yürüyüş yaparken dışarıdaki havanın sıcak veya soğuk olup olmadığı ya da yağışlı olup olmadığı konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Trafik, böcekler veya güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak gibi korkularınız önemsiz hâle gelir. Kat kat giyinme derdi, güneş kremi varken terlemenin sıkıntısı veya kıyafetinizin renginin güneşten nasıl etkileneceği kaygısı olmadan en sevdiğiniz egzersiz kıyafetini üzerinize giyebilirsiniz.

Evde yürüyüş yaparken açık hava yürüyüşüne göre çok daha az değişken bulunur. Böylelikle egzersiz hızı, süresi ve şiddeti gibi parametreleri kendiniz ayarlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra evde yürüyüşle zayıflama da bir ‌bonus olarak kabul edilebilir!

Evde Yürüyüş Nasıl Yapılır?

Açık havada yürürken iç mekânlara göre çok daha fazla alan var gibi görünebilir, ama aslında evde de istediğiniz zaman istediğiniz yerde rahatlıkla yürüyebilirsiniz. Evde yürüyüş kısa bir süre ısınma hareketleri yapıp başlayabileceğiniz bir egzersizdir. Evde yürüyüşe karar verdiğinizde günlük hedeflerinizi seçmek önemlidir. Amacınız sadece günlük hareketinizi artırmak ve her gün adımlarınızı takip etmeye odaklanarak kilo vermek ise, evde yürüyüş yapmak tam size göredir.

Evde yürüyüş ile zayıflayanlar arasına girmek ve sonuçlarınızı hızlandırmak için yürüyüş antrenmanınız sırasında daha fazla yağ ve kalori yakmak istiyorsanız, hızınızı, eğim veya antrenman şiddetini değiştirerek bunu yapabilirsiniz. Kilo ve yağ kaybını en üst düzeye çıkarmak için evde yürüyüş yapıldığında, biraz yaratıcılık, biraz yardım ve bazen de ekipman gerekebilir. "Evde yürüyüş için nasıl yardım alabilirim?" diyorsanız, yürüyüş için hazırlanan evde yürüyüş videoları ve geliştirilen telefon uygulamalarına mutlaka bir göz atın. Telefon uygulamalarının yanı sıra ‌YouTube’da yayımlanan videolardan da faydalanılabilir. Örneğin, yayınladığı evde yürüyüş videoları sayesinde tüm dünyada fenomen olmayı başaran ‌Leslie Sansone’un, her seviye için farklı süre ve mesafelerde yürüyüş egzersizleri size motivasyon sağlaması açısından oldukça faydalı olabilir.

Yürüyüşünüzdeki adım sayısı, süre, kalori miktarı gibi parametreleri akıllı telefonların sağlık uygulamalarıyla takip edebilirsiniz. Ayrıca geliştirilen ‌StepApp, ‌adidas ‌Running ‌by ‌Runtastic, ‌Nike Run ‌Club gibi uygulamalar da kullanıcılar tarafından tercih edilen uygulamalardır.

Evde Yürüyüşü Daha Verimli Hale Getirmenin Yolları

1. Eğimi Değiştirmek

Yürüyüş antrenmanınızın yoğunluğunu artırmak için bir eğim eklemek, kaslarınıza meydan okumanıza ve daha fazla yağ ve kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Açık havada bunun için düşük eğimli de olsa bir tepeye yürümek yeterlidir. Ancak evde biraz daha yaratıcılık gerekebilir. Evinizde bir koşu bandı varsa kolaylıkla eğim eklenebilir. Fakat evde koşu bandı yoksa eğim eklemek biraz daha zor olabilir. Egzersizinize bir eğim eklemek için merdiven kullanmak en iyi seçenektir. Apartmanda merdiven inip çıkarak eğim artırılabilir. Merdiven inip çıkmak istemiyorsanız, olduğunuz yerde yürürken ‌(TV'nin önünde yürümek ‌gibi) belirli bir süre boyunca dizlerinizi düzenli bir yürüyüş adımında olduğundan daha fazla yükseltmek eğim görevi görebilir.

2. Direncinizi Değiştirmek

Hafif ayak bileği veya el ağırlıkları ekleyerek yürüyüş antrenmanınızda direnç sağlamanız mümkün. Evde yürüyüş sırasında kullanmak üzere ağırlık alabilirsiniz. Profesyonel ağırlıklarla çalışmayı tercih etmiyorsanız, ‌pet şişelere su doldurup bileklerinize yapıştırmayı deneyebilirsiniz.

3. Hızınızı Değiştirmek

Bir koşu bandınız varsa hızınızı ayarlamak oldukça pratiktir. Ancak evinizin oturma odası gibi sınırlı bir alanda yürüyorsanız, hızınızı ayarlamak daha zor olabilir. Bununla birlikte hızınızı artırmak için, daha kısa sürede daha fazla adım atmayı deneyebilirsiniz.

Evde Yürüyüş Videoları

‌Leslie’nin yürüyüş serilerinin dışında farklı birçok egzersiz uzmanının evde yürüyüş videolarına da ulaşabilirsiniz.

Kolay, konforlu ve zaman kazandıran en faydalı egzersiz türü olan evde yürüyüş, hangi yaşta olursanız olun, televizyon karşısında bile yapabileceğiniz bir egzersizdir. Siz de evde yürüyüp zayıflamak ve kondisyon kazanmak isterseniz, gerekli olabilecek yürüyüş ekipmanlarına Yalı Spor üzerinden ulaşabilirsiniz.

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık